Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Ana Bilim Dalı Hakkında Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Son yıllarda doğa ve insan kaynaklı tehlikelerin artışıyla birlikte dünyada ve ülkemizde afetlerle mücadele alanında çalışmaların arttığı görülmektedir. Bu çalışmalar operasyonel, taktiksel ve stratejik seviyelerde farklı disiplinlerin altında şekillenmektedir. Bu seviyelerde görev alacak afet sağlığı profesyonellerinin ve akademisyen ihtiyacının giderilmesine katkıda bulunmak amacıyla, Üniversitemiz Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Afet Tıbbı Anabilim Dalı hayata geçirilmiştir.

Afet Tıbbı Anabilim Dalı ile afetin boyutları ve afet sağlığı konusunda bilgili, insani yardım, arama kurtarma ve planlama gibi afet sektörünü ilgilendiren konuları çok iyi tanıyan, tehlikeleri analiz ederek toplumun afetlere karşı hazırlığını artırarak risk azaltma çalışmalarını koordine eden, sosyal sorumluluk bilinci ile sürekli gelişmeyi hedefleyen, başta sağlık ve afetle ilgili sektörler olmak üzere tüm resmi ve özel kurumların acil durum planlamalarını yapabilecek, kaynakları verimli kullanacak, sağlık ve yönetim konusunda yetkin, hem kamuda hem özel sektörde başarılı olacak ve uluslararası vizyona sahip  profesyonel afet tıbbı lisansüstü mezunlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.


Tarihçemiz

Günümüzde küresel iklim değişikliği, nüfus artışı, teknolojik gelişmeler, jeolojik yeni gelişmeler gibi nedenler afetlerin sıklığının ve etkilenen insan sayısının artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle toplumsal, kurumsal ve bireysel düzeyde afet ve acil durumlara yönelik risk ve kriz yönetimi perspektifleri ile bilimsel araştırmaların yapılması, bu konularda çalışan nitelikli insan kaynağının artırılması ve toplumun tüm kesimlerinin afetlere hazırlanması gerekmektedir. Türkiye bulunduğu coğrafi ve stratejik konum itibari ile gerek doğa kaynaklı gerekse insan kaynaklı acil durum ve afetlerle sıklıkla karşılaşmaktadır. Türkiye’nin afet yönetimine bakış açısının dönüm noktası 1999 Marmara Depremidir. Bu deprem sonrasında afet yönetimi açısından hem akademik hem de idari anlamda kurumlarda önemli değişiklikler yaşanmıştır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi afiliasyon protokolü çerçevesinde İstanbul başta olmak üzere ülkemizin birçok ilinde yer alan Eğitim ve Araştırma Hastaneleri için önemli görevler üstlenmektedir. Bu durumun bir gereği olarak da afet alanı gibi özel alanlarda lisansüstü eğitim kaçınılmaz hale gelmektedir. Özel alanlarda uzmanlaşmanın sağlanışıyla sorunları belirleme, olayları bilimsel yaklaşımla ele alma, yorumlama ve çözüm bulma yeteneğinin daha da geliştirilmesi sağlanmaktadır.

Afet Tıbbı Anabilim Dalı ile Türkiye’nin İlk Sağlık Temalı Üniversitesinde Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 2020 yılından itibaren tezli yüksek lisans ve doktora programlarında lisansüstü eğitime başlanmıştır.