Son yıllarda madde kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte dünyada ve ülkemizde bağımlılıkla mücadele alanında yapılan çalışmalar artmıştır. Ülkemizde kamu ve özel kurumlarındaki madde bağımlılığı tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinin sayısı 100’e ulaşmıştır. Bu merkezlerin artmasıyla birlikte bağımlılık konusunda görev alacak sağlık profesyonellerinin ve üniversitelerde görevlendirecek akademisyen ihtiyacının giderilmesine katkıda bulunmak amacıyla Bağımlılık ve Bağımlılıkla Mücadele Anabilim Dalı üniversitemiz Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde hayata geçirilmiştir.

Bağımlılık ve Bağımlılıkla Mücadele Doktora Programında temel hedefimiz, ülkemiz için bağımlılıkla mücadele alanında uzmanlaşmış nitelikli doktora mezunları yetiştirmektir. Ayrıca bilimsel bakış açısıyla bağımlılıkla mücadelenin gereklerini yerine getiren, literatüre ve bağımlılık uygulamalarına yaptığı bilimsel çalışmalar ile katkı sağlayan, bağımlılık tedavi ve rehabilitasyon tekniklerinde güncel gelişmeleri takip eden doktora mezunu yetiştirmek amaçlamaktayız.

Paleolitik Çağlardan günümüze insanoğlunun, acıyı dindirmek ve bilinç durumunu değiştirmek umuduyla çeşitli maddeleri kullandığı bilinmektedir. Bu maddelerin, zihinsel ve fiziksel acıyı kısa süreli de olsa durdurma, rahatlatma ve neşelendirme gibi etkileri bulunmaktadır. Bu maddeler duygu durum, algılama, biliş ve diğer beyin işlevlerinde değişiklik yapabilmekte ve aynı zamanda bağımlılık ve kötüye kullanımına da yol açabilmektedir. Madde kullanımı ve bağımlılığı hem dünyada hem de Türkiye’de önemli bir sorun oluşturmaktadır. İletişim ve ulaşım alanlarındaki hızlı gelişim, başta gençler olmak üzere, toplumun neredeyse bütün kesimleri üzerinde birçok olumsuz etkiye sebep olmakta ve her geçen gün daha fazla kişinin, bağımlılık yapan maddelere yönelmesinin önünü açılmaktadır. Bu duruma yönelik önlemler, eğitim çalışmaları ve bilimsel çalışmalar gereksinimiz ülkemizin de öncelikli alanlarından biri haline gelmiştir. Bağımlılıkla mücadele alanında uzmanlaşmış nitelikli sağlık profesyonellerinin yetiştirilmesi amacıyla Sağlık Bilimleri Enstitümüz bünyesinde yer alan Bağımlılık ve Bağımlılıkla Mücadele Anabilim Dalı, 2017 yılında tezli yüksek lisans ve doktora programlarında lisansüstü eğitime başlamıştır.