Beslenme ve Diyetetik, besinlerin üretiminden, vücuda alınıp kullanılmasına kadar olan tüm aşamalarda, insan-besin arasındaki ilişkileri inceleyen bir bilim dalıdır. İnsan yaşamı için en temel ihtiyaçlardan biri olan besinleri ve vücuttaki fonksiyonlarını inceleyen “Beslenme Bilimi”, besinlerin hastalıklardan koruyucu etkisini veya hastalıkların tedavisinde nasıl kullanılması gerektiğini inceleyen “Diyetetik Bilimi”, konusu insan olan tüm bilim dalları ile iç içedir.

Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı öğretim üyeleri, Beslenme ve Diyetetik Bölümü lisansüstü derslerinin yanı sıra Ulusal ve Uluslararası Tıp Fakültesi, Ulusal ve Uluslararası Eczacılık Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Hemşirelik Fakültesi gibi üniversitemiz bünyesindeki birçok fakültede çeşitli lisans dersleri vermektedir.  Ayrıca Enstitümüz bünyesindeki Moleküler Tıp, Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp, Tıbbi Biyokimya ve Gıda Teknolojisi programlarında da lisansüstü derslerini yürütmektedirler.

Lisansüstü programımıza gelecek adaylar; Beslenme ve Diyetetik alanında uzmanlaşarak, üniversitemiz bünyesinde bulunan kapsamlı araştırma laboratuvarlarında, besin ve besin bileşenlerinin biyolojik aktiviteleri ve metabolik etkileri hakkında çok yönlü araştırmalar yapabileceklerdir. Beslenme ve Diyetetik lisansüstü programlarında; ulusal ve uluslararası çalışmalara, kişiye özel diyet tedavisi geliştirilmesine, sağlıklı beslenmenin teşvik edilmesine, eğitim ve öğretimin geliştirilmesine katkı sağlayacak bilim insanları yetiştirmeyi amaçlıyoruz.

Beslenme ve sağlık üzerine ilk eğitimin MÖ 6000 yıl önce eski Mısır’da yapıldığı bilinmektedir. Beslenmenin bilimsel ilk adımı ise, 1747 yılında İngiliz donanmasındaki denizcilerde görülen Skorbüt hastalığının önlenmesi için besinlerin kullanılması ile atılmıştır.

Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 2017 yılından itibaren tezli yüksek lisans ve doktora programlarını yürütmektedir.