Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Ana Bilim Dalı Hakkında Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Biyomalzeme, genel bir deyişle, canlı dokularla etkileşime giren ve olumsuz etkilere yol açmadan, özel fonksiyon gerçekleştiren ilaç dışındaki maddelerdir. Herhangi terapötik ya da diyagnostik prosedürün seyrini, canlı sistem bileşenleri ile etkileşimlerin kontrol edilmesi yoluyla yönlendirmek için kullanılan, tek başına ya da karmaşık bir sistemin parçası olmak üzere tasarlanmış malzemelerdir.

Biyomalzeme bilimi, biyomalzemelerin tasarımında kullanılan ve ilgili klinik disiplinleri destekleyen çok çeşitli fiziksel, biyolojik ve kimyasal bilimleri kapsamaktadır. Çalışma konularına, polimer sentezi ve karakterizasyonu, biyouyumluluk ve konak (host) yanıtının araştırılması veya mikro ve nano ölçeklerde biyomedikal cihazların tasarımı gibi çok çeşitli alanlardan örnekler verilebilir. Klinik uygulamalar ise, tüm klinik disiplinlerde tıbbi teknoloji ve rejeneratif tıp terapilerini kapsamaktadır. Dolayısıyla biyomalzeme bilimi, mühendislik, temel bilimler (biyoloji, kimya vb.) ve tıbbı bir araya getiren geniş bir disiplinler arası çalışma alanıdır.

Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyomalzeme Anabilim Dalında yer alan programlarımızın temel amacı, bu alanda çalışmalarını yürüten araştırmacıların bir araya getirilmesinin sağlanması, araştırma sonuçlarının ürüne dönüşebilmesi için gerekli adımların atılması ve tecrübelerin lisans üstü düzeyinde geleceğin genç bilim insanlarına aktarılmasıdır. 


Tarihçemiz

Romalıların, Çinlilerin ve Azteklerin, 2000 yıldan daha uzun süre önce, diş tedavisinde altının kullanılması gibi çok sayıda biyomalzeme uygulamasına hâkim oldukları bilinmektedir. Ancak önemli teknolojik ve bilimsel gelişmelerin çoğu son yüzyılda yaşanmıştır. Yakın tarihte, biyomalzeme bilimi ile ilgili, bazı önemli olaylar şu şekilde sıralanabilir:

·         1860’lar - Joseph Lister’ın aseptik cerrahi tekniğini geliştirmesi

·         1900'lerin başları - Kemik kırıklarının tedavisinde kullanılan plakalar

·         1930’lar - Cerrahi paslanmaz çelik ve kobalt krom alaşımları

·         1938 - İlk total kalça protezleri

·         1940’lar - Tıpta polimerlerin kullanımı, ör. PMMA kemik onarımı, diyaliz için selüloz, naylon, sütürler

·         1952 - Mekanik kalp kapakçığı

·         1953 - Dacron (polimer fiber) vasküler greftler

·         1958 - Çimentolu (PMMA) eklem replasmanı

·         1960 - İlk ticari kalp kapağı

·         1970’ler - PEO protein dirençli ince film kaplama

·         1976 - Biyomalzeme / tıbbi cihazların test ve üretimini yöneten FDA değişikliği

·         1976 - Yapay kalp

Günümüzde, gelişen teknolojinin ve bilimsel bilgi birikiminin, daha karmaşık biyomalzeme ve tıbbi cihaz üretimine izin vermesi, bununla beraber klinik problemlerin çözümünde artan ihtiyaçlar, biyomalzemeler alanında özel bir eğitimin gerekliliğini daha belirgin hale getirmektedir. Bu doğrultuda, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Biyomalzeme Anabilim Dalı, 2017 yılında tezli yüksek lisans ve doktora programlarında eğitime başlamıştır.