Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Ana Bilim Dalı Hakkında Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Biyoteknoloji Anabilim Dalı olarak misyonumuz; gelişmekte olan sağlık sektöründe bir Araştırma Geliştirme (AR-GE) ve hizmet merkezi olmak üzere üniversite ve endüstri arasında bir köprü kurulmasında etkin bir rol oynamaktır. Biyoteknoloji Anabilim Dalı olarak ilk 10 yıllık hedeflerimiz arasında biyobenzer ilaçların geliştirilmesi, kompleks hastalıkların tanısında kullanılabilecek biyobelirteçlerin tanımlanması ve çeşitli hastalıkların tanısında kullanılmak üzere hızlı tanı kitlerinin geliştirilmesi yer almaktadır. Türkiye’nin ilk sağlık temalı devlet üniversitesi bünyesinde olması sebebiyle öncelikli çalışma alanlarımız farmakoloji, mikrobiyoloji, nanoteknoloji ve nanotıp olarak belirlenmiş ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu alanlarda genç bilim insanlarının yetiştirilmesi temel amacımız olarak belirlenmiştir.

Biyoteknoloji Anabilim Dalımız multidisipliner bir alanda çalışma olanağı sunmaktadır. Sağlık Bilimleri Enstitümüz bünyesindeki Anabilim Dalımız, mezunlarına çeşitli alanlarda sorunları tanımlayabilme ve farklı bakış açıları geliştirebilme, sağlık sektöründe yeni teknolojik ürünler geliştirebilme yeteneğini kazandırmaktadır.


Tarihçemiz

Biyoteknoloji tarihi MÖ 3000’li yıllara kadar uzanmaktadır ve bilinen ilk uygulama yöntemi ekmek mayalanmasıdır. Asırlar boyu insanlar beslenme ve eğlence amaçlı gereksinimlerini mikrobiyoloji temelli Biyoteknoloji metodlarını kullanarak karşılamışlardır. Modern biyoteknolojinin temelleri Alexander Fleming’in Penicilin’i keşfetmesi ve tıbbi alanda kullanılmasıyla başlamıştır. Rekombinant aşıların üretimi ile çeşitli hastalıkların önüne geçilmiş ve nihayet gen mühendisliği ile geliştirilen ilk domates 1994 yılında üretilmiştir. Günümüzde alkollü içeceklerin üretiminden enzim teknolojisine, Çevre ve Atık Yönetiminden Farmasötik gen tedavisine kadar birçok alanda Biyoteknolojinin temel esasları kullanılmaktadır. Ülkemiz Aşı üretimi ve Tanı Kitlerinin dizayn edilmesi konusunda birçok Avrupa ülkesi ile rekabet edebilir durumda ve bu alanda yetişmiş insan ihtiyacı bulunmaktadır.

Biyoteknoloji Anabilim Dalımız Sağlık Bilimleri Enstitümüz bünyesinde 2017 yılında tezli yüksek lisans programında öğrenci kabulüne başlamış ve yakın zamanda doktora düzeyinde öğrenci alımına başlamayı hedeflemektedir.