Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Ana Bilim Dalı Hakkında Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Çocuk Diş Hekimliği (Pedodonti), 0-15 yaş grubu çocukların süt ve daimî dişlerinin sağlıklı olarak korunmasını, çene-yüz bölgesi gelişiminin takip edilmesini, çürük, travma, kalıtımsal ve benzeri etkenlerin bu dişlerde oluşturduğu sorunların giderilmesini amaçlayan bir diş hekimliği dalıdır. Anabilim Dalı bünyesinde flor, restoratif materyal araştırmaları, uzun dönem klinik takip ve hücre kültürü çalışmaları yapılmaktadır. Anabilim Dalımızın çalışma konuları arasında sedasyon ve genel anestezi uygulamaları, çocuk diş hekimliğinde kullanılan restoratif maddeler, koruyucu tedaviler, süt ve daimî dişlerdeki travma olgularında teşhis ve tedavi planlaması, çocuklarda büyüme ve gelişim, tanı ve muayene yöntemleri, sürme bozukluklarının erken tanısı, konjenital anomalilerin prevalans analizi, çocuk diş hekimliğinde estetik ve protetik uygulamalar yer almaktadır.


Tarihçemiz

Yirminci yüzyılda diş hekimliği alanında meydana gelen gerek bilimsel gerekse uygulamaya yönelik gelişmeler çocuk dişlerine de önem verilmesini gündeme getirmiştir. Bu kapsamda çocuklara koruyucu diş hekimliği hizmetleri vermek, dişlerini tedavi etmek, ortodontik tedavilerini yapmak adına pek çok çalışma yapılmıştır. Dünyada bilinen ilk çocuk kliniği 1900’lerin başında Ernst Jessen tarafından Strazburg’da kurulmuştur. Alfred Kantorowicz (1880-1962), 1912 yılında ilkokullarda diş tedavi merkezlerinin kurulması ve çocukların tedavilerinin buralarda yapılması yönünde öneride bulunmuştur. Kantorowicz aynı zamanda diş sağlığı eğitimi ve koruyucu hekimlik hizmetlerinin çocukluk döneminde kazanılacağı görüşünü savunmuştur. Bu önemli bilim insanı 1934-1950 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Yüksek Okulunda da çalışmış ve buradaki derslerinde de pedodonti ve ortodontinin önemi üzerinde durmuştur. Pedodonti alanıyla ilgili konular ilk kez 1942’de diş hekimliği okullarının ders programlarında yer almıştır. Bundan sonra yapılan çalışmalarda pedodontide büyük aşamalar kaydedilmiş, bütün ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de bu alanla ilgili önemli ilerlemeler meydana gelmiştir

Çocuk Diş Hekimliği, 26/4/2011 tarih ve 27916 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 6225 sayılı "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" un 10.maddesiyle, 1219 sayılı Kanuna eklenen ek madde-14 ile Diş Hekimliğinde Uzmanlık Ana Dallarından biri haline gelmiştir.

Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Enstitüsü bünyesinde 2017 yılından itibaren doktora programlarını yürütmektedir.