Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Ana Bilim Dalı Hakkında Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Doku Mühendisliği yeni ve hızlı ilerleyen disiplinler arası alan olup hayat bilimleri, mühendislik, malzeme ve tıp bilimlerinin iş birliğine dayanan, hastalıklı ya da zarar görmüş doku ve organların fonksiyonlarını yerine getirebilecek yöntem, araç ve biyonik yapıların oluşturulmasını sağlayan bilim dalıdır.

Hastaya özel bir teknoloji olması ve coğrafik koşulların bu teknolojinin uygulanmasında yarattığı zorluklar sebebiyle doku mühendisliği teknolojinin ülke koşullarında geliştirilmesi önemli olmaktadır. Bu ise doku mühendisliğinde uzmanlaşmış araştırmacıların ülkede yetiştirilmesi ve istihdam edilmesi zorunluluğunu artırmaktadır. Programın temel amacı bu alanda eksikliği hissedilen araştırmacıların bir araya getirilmesi ve bu konuda araştırmaların yapılıp klinik uygulamalara gidilmesi ve lisans üstü düzeyinde tecrübelerin geleceğin genç bilim adamlarına aktarılmasıdır.


Tarihçemiz

Doku Mühendisliği kavramsal olarak ilk kez 1993 tarihinde Langer ve Vacanti tarafından ‘bir doku iskelesi veya iskele olmadan hücre ekimi ile yeni doku ve organların oluşturması olarak ifade edilmiştir. Sentetik polimer bazlı biyomalzeme ve hasta kondrositleri kullanarak doku mühendisliği yaklaşımı ile oluşturulmuş ilk implant 1991’de göğüs kafesi kıkırdağı oluşturmak için uygulanmıştır. Bunu takiben 2006’da ilk yapay mesane poliglikolik asit ve kolajen kompositinden oluşan iskele üzerinde hastaların hücreleri ekilerek ve biyoreaktörde olgunlaştırılarak üretilmiş ve başarılı olarak 7 hastada kullanılmıştır. 2008’de ilk yapay trakea desüllürize edilmiş insan hava yolu hücre dışı matrisi iskele olarak kullanılmış ve hastanın kendi epitel hücreleri ekilerek biyoreaktörde olgunlaştırıldıktan sonra hastaya nakil yapılmıştır. Bu ilk başarılı uygulamalardan sonra diğer organlarda da klinik çalışmalar hızlanmış ve birçok deneysel çalışma devam etmektedir.

Enstitümüz bünyesinde yer alan Doku Mühendisliği Anabilim Dalı 2017 yılından itibaren yüksek lisans ve doktora programlarını açmış ve lisans üstü eğitimlerine başlamıştır.