Ebelik Anabilim Dalı bünyesinde yer alan lisansüstü programlarımızın amacı; evrensel değerler ile ülke gerçekleri ve gereksinimleri doğrultusunda ebelik hizmetlerini etkin ve verimli bir şekilde sunmak üzere entelektüel ve liderlik becerileri ile donanmış, kaliteli hizmet anlayışı içinde bilgi, beceri ve ileri teknolojiyi etkin biçimde kullanan, bilimsel gelişmeleri izleyerek mesleki ve akademik alanda sorgulayıcı ve araştırıcı nitelikleri taşıyan alanlarında yetkin ebeler yetiştirmektir. Ulusal ve uluslararası alanlarda kadın ve yeni doğanın sağlık bakımı gereksinimlerinin karşılanmasına yönelik yenilikler geliştiren, tanınan ve tercih edilen bir program olmak önemli hedeflerimizdendir. Ayrıca mesleki bilgi, beceri ve değerlerini kullanarak kadın ve yeni doğanın sağlığının korunması, geliştirilmesi ve sorunlarının çözümlenmesini bütüncül bir yaklaşımla sağlayan, güncel teknoloji ile araştırma ve eğitim hizmetlerini dünya insanlarına sunan, ebelik mesleğinin güçlenmesine katkı sağlayan ebelerin yetişmesi önceliklerimizdendir.

Ebelik, insanlığın varoluşu ile başlar. 15. yüzyılda hekimlerin doğum konusuyla ilgilenmeleri ile ilk bilimsel temelleri atılmıştır. Yunanlılar ve Romalılar ebelik eğitimi ile ilgilenmişler ve ebelerin yararlanması için birçok kitap yazmışlardır. 1560 Fransız Kralı 3. Henry ebelik eğitiminde standartları belirlemiştir.  Fransa’da 16. yüzyılda Paris’te ilk ebelik okulu açılmış ve 19. yüzyıl ebeliğin altın çağı olmuştur.

Türkiye’de 1963 Sağlık Hizmetlerinin Sosyalleştirilmesi hakkında kanun kabul edilerek 154 sayılı yönerge ile ebenin ilk defa görev analizi yapılmıştır.  1975’te ebe-hemşire programları hazırlanmış ve 1978’de köy ebe okulları kapatılarak, Sağlık Meslek Liselerinin ebelik bölümleri 4 yıllık olarak eğitime başlamıştır. 1985-1986 Yüksek Öğretim Kurulu Bakanlığı protokolüyle 2 yıllık Sağlık Meslek Yüksek Okulları öğrenim programları uygulanmaya konulmuştur. 1997-1998 eğitim öğretim yılında Sağlık Meslek Yüksekokulları ebelik programları 4 yıllık lisans düzeyine çıkarılmıştır.  2003 yılında Ebelik Yüksek Lisans Programları ve 2013 yılında ise Ebelik Doktora Programları açılmıştır.

Ebelik Anabilim Dalı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Enstitüsü bünyesinde 2016 yılından itibaren tezli yüksek lisans ve doktora programlarını yürütmektedir.