Endodonti, diş pulpasının ve periapikal dokularının hastalıklarının teşhis ve tedavisini yaparak hastalara kendi orijinal dişlerinin tekrar kazandırılmasını amaçlayan bilim dalıdır. Endodontik tedavinin temeli kanal tedavisidir. Kanal tedavisi ise dişin içindeki damar ve sinirlerden oluşan canlı kısmı pulpanın hastalanması durumunda pulpanın alınarak kök kanalları şekillendirilmesi, dezenfeksiyonu ve sonra doku dostu ilaçlarla doldurulması işlemidir.

Günümüzde doğru tedavi yöntemi ile kanal tedavilerde başarı oranı %90-95’e varmaktadır. Gelişen teknoloji ile yeni aletler ve yöntemler kullanarak çok daha başarılı ve hasta açısından konforlu kanal tedavileri uygulanabilmektedir.

Modern düzeyde verilen teorik ve pratik derslerin yanı sıra klinik olarak da donanımlı, araştırmacı bilim insanları yetiştirmeyi amaçlıyoruz.

Endodontik tedavi diyebileceğimiz tarihteki ilk uygulama 2000 yıl önce diş kanalı içine yerleştirilen bronz bir pin ile yapılmıştır. 19.yy’a kadar yalnızca ağrının dindirilmesi ile sınırlı kalmıştır. Tarihimizde Endodonti anlamında ilk uygulama, Fatih döneminde, Türk hekim Şerafeddin Sabuncuoğlu tarafından fiziksel koterizasyon yöntemi kullanılarak yapılmıştır.  Ülkemizde ve dünyada endodontinin modern çağı 1943 yılında başlamıştır. 1963 yılında Endodonti, Amerikan Diş Hekimliği tarafından bir bilim dalı olarak tanınmıştır. Endodonti Anabilim Dalımız, Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde, 2018 yılında doktora programında öğrenci kabulüne başlamıştır.