Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü’nde Ergoterapi Tezli Yüksek Lisans ve Doktora programları ile uluslararası standartlarda ergoterapistler yetiştirilmesi amaçlanmıştır. Böylece lisans mezunu ergoterapistlere, özel ergoterapi yaklaşımları ve sağlam bilimsel temelleri olan bilgiye nasıl ulaşılacağı öğretilecektir. Ülkemize, doğru kaynaklara ulaşabilecek araştırmalar yapabilen ve hedefe yönelik değerlendirmeler ile  tedavi programı oluşturabilen, etik kurallarını bilen ve uygulayan uzman ergoterapistler kazandırılacaktır. Aynı zamanda yeni yöntemler uygulayarak yaptırılan tezler ışığında klinik ergoterapi programlarını etkileyen araştırmalar yapılacak, -öncelikle ülkemizdeki- üniversiteler ve araştırma merkezlerinin ihtiyaç duyduğu öğretim elemanlarını yetiştirmeye katkı sağlanmış olunacaktır.

Sağlık sisteminin başarısı, genel nüfusun ihtiyaçlarını karşılayan çeşitli hizmetlerin entegrasyonuna bağlıdır. Bu, yalnızca hastanelerdeki tıbbi müdahaleleri değil, bireylerin yaşam standartlarını ve yaşam kalitelerini korumalarını sağlamak için hastalıkları ve bozuklukları önleyen diğer bakım ve hizmetlerini içermektedir. Bu amaçla lisans üstü eğitimlerini tamamlayacak ergoterapistler bireyin ve bakım verenlerinin, hastalık, yaralanma, sakatlık gibi çeşitli zorluklar karşısında günlük yaşamlarına sağlıklı katılımlarının artırılmasına yardımcı olabilecektir. Buna bağlı olarak ergoterapistlere toplumun tam bir iyilik halinin sağlanabilmesi için önemli görevler düşmektedir.

Sağlık hizmetlerinin geleceğini planlamak ve geliştirmek için kaliteli ve yetkin ergoterapi lisans öğrenimi kadar, ülkemizde henüz yeterli sayıda akademisyen ve uzmanlaşmış ergoterapist bulunmaması, ergoterapi lisans üstü eğitim programlarımızın gerekliliğini ortaya koymaktadır.

Dünyada 100 yılı aşkın bir zamandır Ergoterapi (Occupational Therapy) mesleği bir sağlık mesleği olarak kabul edilmiş ve uygulanageliyor olsa da, uğraşıların bir terapi yöntemi olarak kullanılmasının tarihi antik çağlara kadar dayanmaktadır. Dünyada ergoterapi 19. ve 20. yüzyılın başlarında sanayileşme ile birlikte gelişmeye başlamış; I. ve II. Dünya Savaşları sonucunda daha  da önem kazanmıştır. Türkiye’de ergoterapistlik mesleği ise 2009 yılında Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’ne bağlı olarak açılan Ergoterapi bölümü ile başlamıştır. Günümüzde, Türkiye’de ve dünyada pek çok üniversitede açılan lisansüstü programlarla ergoterapistler “uzman” ve “bilim doktoru” unvanını alarak mesleki ve akademik gelişimlerini devam ettirmektedir.

Ergoterapi Anabilim Dalı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde İstanbul’da 2024 yılı Bahar Döneminden itibaren tezli yüksek lisans ve doktora programlarında lisansüstü eğitime başlamıştır. Üniversitemiz Hacettepe Üniversitesi’nden sonra Ülkemizde ergoterapide doktora lisansüstü eğitimi veren ikinci Üniversite olmuştur.