Kabul Koşulları

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Lisansüstü Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre Doktora programına başvuru ve kabul koşulları

İlan, Başvuru ve Ön Değerlendirme

MADDE 9 – (1) Öğrenci kabul edilecek lisansüstü programlar, bu programlara alınacak öğrenci kontenjanları, başvuru için gerekli belgeler, başvuru ve sınav tarihleri ile diğer koşullar enstitü tarafından ilan edilir. Başvuru için istenen belgelerin aslı veya enstitü tarafından onaylı örneği kabul edilir. Askerlik durumu ve adli sicil kaydına ilişkin olarak adayın beyanına göre işlem yapılır. Başvurular ilgili enstitüye şahsen yapılır.

(2) Programlara yapılan başvuruların ilan edilen toplam kontenjanın üç katından fazla olması halinde, yapılacak giriş sınavına çağrılacak adayların belirlenmesi için tüm adaylar bir ön değerlendirmeye tabi tutulur. ALES puanının % 60’ı ve mezuniyet not ortalamasının % 40’ı dikkate alınarak yapılan sıralamaya göre kontenjanın üç katına kadar aday giriş sınavına çağrılır. Sıralamaya göre son sırada aynı puana sahip birden fazla adayın olması halinde bu adayların tamamı giriş sınavına çağrılır.

Doktora Programlarına Başvuru Koşulları

MADDE 11 – (1) Doktora programlarına başvuru koşulları aşağıdaki gibidir: a) İlgili alandan tezli yüksek lisans diplomasına; hazırlık sınıfları hariç tıp, diş hekimliği, veteriner ve eczacılık fakültelerinden mezuniyet diplomasına, Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olmak. b) Başvurulan programın puan türünde 55 standart puandan az olmamak koşuluyla Senato tarafından belirlenecek ALES puanına sahip olmak. c) Merkezi yabancı dil sınavından Enstitü Yönetim Kurulu önerisi Senato kararı ile 55 puandan az olmamak koşuluyla belirlenen Yabancı Dil Asgari Taban Puanına veya ÖSYM Yönetim Kurulu tarafından eşdeğerliliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından muadil puana sahip olmak. ç) Lisans diplomasıyla doktora programlarına başvuranlar için 80 standart puandan az olmamak koşuluyla Senato tarafından belirlenecek ALES puanına ve lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden en az 3 veya muadili bir puana sahip olmak. d) Yabancı uyruklu öğrenciler için ana dilleri dışında 55 puandan az olmamak üzere İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinden Senato tarafından belirlenen YDS ve ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen benzeri dil sınavlarının birinden asgari puana sahip olmak.

(2) Temel Tıp Bilimlerinde, Tıp Fakültesi mezunları, ALES sınavının dışında, 50 puandan az olmamak koşulu ile Enstitü Yönetim Kurulu önerisi ile Senato tarafından belirlenecek Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavından alınmış Temel Tıp Puanı ile doktora programlarına başvuruda bulunabilirler. Temel Tıp Puanı, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavında Temel Tıp Bilimleri Testi-1 bölümünden elde edilen standart puanın 0,7; Klinik Tıp Bilimleri Testinden elde edilen standart puanın 0,3 ile çarpılarak toplanması ile elde edilir.

(3) Yabancı uyruklu adayların Türkçe yeterlik derecesi, Senatonun kabul ettiği sınavlardan alınacak puana göre değerlendirilir.

Genel Başarı Değerlendirmesi

MADDE 12 – (1) Adayların değerlendirilmesi sınav jürileri tarafından yapılır. Sınav jürisi Ana Bilim Dalı Kurulu kararı doğrultusunda Ana Bilim Dalı Başkanlığı’nca önerilen ve Enstitü Yönetim Kurulu kararıyla onaylanan en az üç asıl, iki yedek öğretim üyesinden oluşur. Bir Ana Bilim dalında yürütülen farklı lisansüstü programlar için ayrı jüriler kurulabilir.

(2) Yüksek lisans ve doktora programına öğrenci kabulünde, adayların genel başarı notu; 100 üzerinden tam nota dönüştürülen ALES ya da TUS puanının % 50’si, lisans ve/veya yüksek lisans not ortalamasının % 20’si ve lisansüstü programlara giriş sınavı (yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme sınavı) tam notu üzerinden alınan notun % 30’u alınarak hesaplanır.

(3) Yüksek lisans öğrencilerinin sınav değerlendirilmesinde tam not üzerinden en az % 50 alan ve genel başarı notundan da tam notun (100) en az % 60’ını sağlayan adaylar başarılı kabul edilirler. Başarılı adayların kendi içinde sıralaması, sınav jürisi tarafından, genel başarı notuna göre yapılır. Genel başarı notunun eşitliği halinde adayların lisansüstü programlara giriş sınav notu dikkate alınır.

(4) Doktora programlarında lisansüstü programlara giriş sınavı tam not üzerinden en az % 60 alan ve genel başarı notunda da tam notun (100) en az %70’ini sağlayan adaylar başarılı kabul edilir. Başarılı adayların kendi içinde sıralaması, lisansüstü programlara giriş sınav jürisi tarafından genel başarı notuna göre yapılır. Genel başarı puanının eşitliği halinde adayların lisansüstü programlara giriş sınav notu dikkate alınır.

(5) Lisansüstü programlara giriş sınav jürisi yüksek lisans ve doktora programları için belirlenen kontenjanların en fazla % 50’si kadar adayı, genel başarı değerlendirme sırasını esas alarak “yedek aday” olarak belirler. Bu adaylar; programa kayıt hakkı kazanmasına rağmen akademik takvimde belirtilen günlerde kayıt yaptırmayarak haklarını kaybeden adayların yerine genel başarı değerlendirme sırası esas alınarak kabul edilir.

Müfredat Programı

FGME 10 025 00 0 Farmakognozide Literatür Tarama Yöntemleri
FGTB 10 025 00 0 Türkiye’nin Tıbbi Bitki Kaynakları
FGKR 10 025 00 0 Farmakognozide Kullanılan Kromatografi Yöntemleri