Ana Bilim Dalı Hakkında Genel Bilgiler
Farmasötik, her türlü tıbbi ilaç için kullanılan bir terimdir. Farmasötik Teknoloji, doğal ve sentetik hammaddelerin ilaç haline getirilmesinin bilimsel esaslarını araştıran, ilaçların endüstriye geçiş ve klinik uygulanış aşamalarını geliştiren bilim dalıdır. Farmasötik Teknoloji bu aşamalarda gereken analiz, test ve kalite kontrol çalışmalarını yapar, gerekirse yeni analiz ve test yöntemleri geliştirir.
Farmasötik Teknoloji ilaç bilimlerin hızla gelişmiş ve çok önemli bir koludur. Yeni keşifler artık sanayide çok kısa zamanda entegre edilmektedir. Bu durum eczacıların sanayide problemleri kısa zamanda çözmesine olanak sağlanmaktadır. Böylece teknik gereksinimlerle, ilaç hazırlanması eczanelerden endüstriye kaymış bulunmaktadır. İlaç sanayiinin bu kadar hızla gelişmesi araştırmalara verilen önemden ileri gelmiştir. Bugün ilaç alanında yapılan keşiflerin büyük çoğunluğu endüstriyel laboratuvarlarında veya endüstrinin finanse ettiği kuruluşlarda olmaktadır.
Farmasötik Teknoloji, her türlü ilaç şekillerinin formülasyonu, formüllerde kullanılan yardımcı maddelerin araştırılması ve seçimi, bunların etkin maddelerle etkileşimleri, yeni ilaç taşıyıcı sistemlerinin geliştirilmesi, geliştirilen formüllerin özelliklerinin, stabilitesinin, biyoyararlanım özelliklerinin test edilmesi, modifiye edilmiş salım sistemlerinin geliştirilmesi ve test edilmesi gibi konularda araştırmalar yapmaktadır.
Enstitümüz bünyesindeki Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalımızda ileri düzeyde verilen teorik ve pratik derslerin yanı sıra seminer programları ile bilimsel olarak donanımlı araştırmacı, milli değerlere sahip çıkan ve öğretime katkı sağlayabilen bilim insanları yetiştirmek hedeflemektedir.
Araştırma Alanları
- Katı ilaç şekilleri (Tablet, kapsül, toz)
- Parenteral dozaj şekilleri ve parenteral ilaç üretimi
- Yarı katı ilaç şekilleri (Merhem, krem, emülsiyon, jel)
- Mikropartikül, mikrosünger
- Nano-partiküler formülasyonlar (polimerik ve lipidik nanopartiküller, lipozomlar)
- Yamalar
- İlaç üretim ve test yöntemleri konusunda çalışmalar
- Yeni kozmetik formülasyonların geliştirilmesi
- Kozmetik ürünlerin testleri ve güvenlik değerlendirme çalışmaları
- In vitro yöntemlerin, in vivo sonuçlarla korelasyonu
- Geliştirilmiş ilaç formülasyonlarının hızlandırılmış stabilite çalışmaları
Ana bilim dalının ülkemizdeki tarihi incelendiğinde; Farmasötik bilimlerin bu dalına Osmanlıcada "Fenn-i İspençiyarî " denilmektedir. İlk Türkçe eczacılık meslek kitabı Hüseyin Sabri Bey’in, 1870 yılında Fenn-i İspençiyarî (Farmasötik Teknoloji) başlığı ile İstanbul’da yayımlanmıştır.
Enstitümüz bünyesinde Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı’nda yürütülen Farmasötik Teknoloji yüksek lisans ve doktora programları 2019 yılından itibaren eğitim vermektedir.