Ana Bilim Dalı Hakkında Genel Bilgiler
Fitoterapi; bilimsel olarak tıbbi etkinliği olduğu kanıtlanmış bitkilerin çeşitli organlarından veya doğrudan bu bitkilerden hazırlanmış farmasötik ürünlerden yararlanılarak gerçekleştirilen tedavi yöntemidir. Fitoterapi, hastalıkların oluşumunun önlenmesinde, iyileştirilmesinde ve tedavisinde destekleyici ve tamamlayıcı bir yöntem olarak uygulanır. Farmakolojik etkilerden hangi etken madde veya maddelerin sorumlu olduğu bilinmekte olduğundan fitoterapi, rasyonel ve kanıta dayalıdır.
Bitkiler insanlık tarihinde terapötik amaçlı kullanılmış ve uçucu yağlar, bitki çayları, maseratlar, ezme yöntemi ile elde edilen lapalar başta olmak üzere çeşitli şekilde faydalanılmıştır. Ancak bilim ve teknolojideki gelişmeler neticesinde, istenilen ekstrelerin elde edilmesi, teknolojik veya geleneksel yöntemler ile birçok yeni fitoterapötik ürün geliştirilmesi ile bitkisel ürün yelpazesi genişlemiştir.
Fitoterapi Anabilim Dalı öğretim üyeleri; üniversitemiz bünyesindeki ilgili fakülteler ve/veya Üniversitemiz ile afiliye Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanelerinde görev alan alanında uzman bilim insanlarından oluşmaktadır.
Lisansüstü programımıza gelecek adaylar; Fitoterapi alanında uzmanlaşarak, üniversitemiz bünyesinde bulunan kapsamlı araştırma laboratuvarlarında, bitki ve bitki bileşenlerinin aktiviteleri ve terapötik etkinlikleri hakkında çok yönlü araştırmalar yapabileceklerdir.
Üniversitemiz Fitoterapi doktora programında; ulusal ve uluslararası çalışmalara katkı sağlamakla birlikte, fitoterapötik ürünlerin geliştirilmesi, rasyonel fitoterapi uygulamalarının gerçekleştirilmesi ve eğitim-öğretime katkı sağlayacak nitelikli bilim insanlarının yetiştirilmesi hedeflenmektedir.
İnsanlık tarihi ile bitkilerin tedavi amaçlar ile kullandığı bilinen bir gerçektir. Son yıllarda araştırmacılar arasında bitkilerden yeni farmakolojik ilaç arayışının gerekli bir çaba olup olmadığı konusunda bazı tartışmalar olmuştur. Kimyagerler normalde, doğal veya sentetik, ilaçların tek etken madde saflığında olmasını tercih ederler. Karmaşık bitkisel materyallere (kökler, yapraklar, kabuklar, çiçekler, tohumlar vb.) ve bunların ekstrelerine kıyasla sentetik ilaçların düşük maliyeti ile kimyasal basitlikleri nedeniyle uygun olan durumlarda kimyasal sentez genellikle tercih edilen yöntem olmuştur. Tıbbi bitkiler modern ilaçların geliştirilmesinde önemli bir rol oynamıştır ve oynamaya devam edecektir. Ayrıca halk tarafından kişisel seçime dayalı ilaçlar ve takviyeler olarak kullanılmaya devam edecektir. Buna bağlı olarak, tıbbi bitki bazlı destekleyici takviyeler ve ilgili doğal ürünleri tavsiye eden veya reçete eden sağlık profesyonellerinin sayıları da giderek artmaktadır. Endüstrileşmiş ülkelerde tıbbi bitki ve tıbbi bitki ürünlerine artan tüketici ilgisi dikkat çekicidir.
Fitoterapi Anabilim Dalı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 2022 yılından itibaren doktora programı yürütülmektedir.