Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Ana Bilim Dalı Hakkında Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Gıda Teknolojisi Ana Bilim Dalı gıda hammaddelerinin etkin bir biçimde değerlendirilmesi, gıda kaynaklarının nitelik ve nicelik bakımından korunması, atıklardan yeni besin oluşturulması, hammaddelerden çok yönlü yararlanılması ve böylece beslenme değeri yüksek ve sağlık açısından güvenli besin üretilmesi konularında çalışmalar yapan,  yaratıcı, eleştirel düşünmeyi ve bilimselliği ilke edinen, mesleki çalışmaları ile alanının gelişimine katkı sağlayan alanında uzman araştırmacılar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Bölümde verilen eğitim ve öğretim programı gıda bilimi ve teknolojisi ile gıda güvenliği konularında kapsamlı bilgi ve beceriler ile donanımlı ve bu bilgi ve becerileri, güncelleyip geliştirecek yetkinliğe sahip; kazandığı bilgi ve becerileri sistematik, çözüm odaklı ve yenilikçi bir yaklaşımla gıda zincirinin her aşamasında, araştırma ve geliştirme alanında, kamuda, akademide ve sivil toplumda ulusal ve uluslararası düzeyde etkin kullanabilen; insan ve çevre sağlığı odaklı etik bir gıda sistemi oluşturulmasına katkıda bulunacak bilim insanları yetiştirmeye yönelik olarak hazırlanmıştır.

 

 


Tarihçemiz

Gıda Teknolojisi çalışmaları dünyada 1800’lü yılların ortalarında gıdaların bozulmasına sebep olan etmenlerin keşfi ve bunların önlenmesine yönelik proses geliştirilmesi ile başlamış ve hızla günümüz ihtiyaçlarına cevap verebilmek için her geçen gün çeşitlenmektedir. Ülkemizde geleneksel gıda üretim prosesleri ile başlayan Gıda teknolojisi çalışmalarının ilk meyveleri sanayi odaklı üretimlerine 1900’lü yılların başlarında başlamıştır. Halen gelişen bir teknoloji ile dünya standartlarında üretim yapan çok sayıda firma bulunmaktadır. Bu firmaların tüketici ihtiyaçlarını karşılayabilmek için gerek duyduğu proses geliştirme, analiz etme ve ürün geliştirme konuları anabilim dalımızın önceliklerindendir.

Gıda Teknolojisi Anabilim Dalı tezli yüksek lisans ve doktora programı ile Türkiye’nin ilk sağlık temalı üniversitesinde bulunan Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 2017 yılından itibaren tezli yüksek lisans ve doktora programlarında öğrenci kabulüne başlamıştır.