Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Ana Bilim Dalı Hakkında Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Histoloji; canlıların dokularını inceleyen bilim dalıdır. Hücre, canlı organizmanın en küçük birimi olup canlının tüm özelliklerini taşır. Bir doku ise, belli fonksiyonu inşa etmek üzere bir araya gelmiş hücre topluluğudur. Vücuttaki organları meydana getiren dokuların yapıları ve farklı dokuların birbiri ile ilişkileri histolojinin konusu içine girer. Misyon Anabilim Dalı Akademik kadrosunu oluşturmak, Mezuniyet öncesi tıp eğitiminde kendi alanı ile ilgili başarıyı sürdürmek ve yükseltmek, eğitim ve araştırma laboratuvarlarının kurulması için girişimde bulunmak, Histoloji ve Embriyoloji Yüksek Lisans Programı açmak, Bölgesel işbirliği ile Histoloji ve Embriyoloji Doktora Programı oluşturmak, Kendi alanında ve yakın disiplinler tarafından düzenlenen Ulusal ve Uluslararası kongrelere ve kurslara daha etkin katılım gerçekleştirmek, Multidisipliner yapılanmalar (Sinirbilim, teknopark v.b.) içerisinde ve multidisipliner çalışmalarda etkin olarak yer almak. Vizyon Ulusal ve Uluslararası alanda mezuniyet öncesi ve mezuniyet sonrası (Yüksek Lisans ve Doktora) tıp eğitiminde kendi alanında yetkin bir konuma gelmek, niteliği yüksek bilimsel araştırmaların yapılabileceği bir araştırma merkezi oluşturmak. İlkeler Uluslararası benimsenmiş etik ilke ve kurallara göre eğitim-öğretim, araştırma ve rutin hizmetler 

Histoloji ve Embriyoloji Doktora Programının amacı; ülkemizde ihtiyaç duyulan histoloji ve embriyoloji ile ilgili akademik ve hizmet alanlarında yer alabilecek; hücre, doku, organ ve sistemlerinin histolojik açıdan incelenmesi konusunda hizmet ve çalışmalar üretecek; eğitim ve araştırmaları ile bilimsel gelişmeye katkısı sunabilecek, tüm evrensel etik ilkelere saygılı, ekip kavramını benimsemiş, çağdaş bilim ve teknolojiyi takip eden, alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak geliştirebilen doktora düzeyinde bilim insanları yetiştirmektir.


Tarihçemiz

Dokularla ilgilenen ilk incelemeleri yapan gözlemciler arasında, Malpighi, Leuven – Hook, R.Brown, Schleiden ve Schwann sayılabilir. Bu bilim adamlarının çalışmaları, mikroskobun bulunmasıyla başlamış, hücre elemanlarını, hücre şekillerini, hücreler arasındaki benzerlikleri tesbit etmişlerdir. Çağdaş histolojinin 1830’da Alman fizyoloğu Schwann’ın tüm hayvan ve bitki hücrelerinde ” nüve ” (nükleus)’ nin hücrenin basit ve en mühim kısmı olduğunu açıklamasıyla başladığı kabul edilir. Ülkemizde Tıp Fakültelerinde daha önceleri Histoloji-Embriyoloji ve Anatomi Anabilim Dalları Morfoloji Anabilim dalı altında bulunmaktaydı. YÖK’ün kuruluşu sırasında Morfoloji Anabilim Dalı içerisinde birleştirilmiş olan Anatomi ve Histoloji-Embriyoloji bilim dalları YÖK tarafından alınan karar ile bağımsız Anabilim Dalları şekline dönüştürülmüştür. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı, 15.04.2015 tarihli ve 29327 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" un 5. Maddesi ile kurulan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Üniversitemiz Senato Kararı ve YÖK onayı ile kurulmuştur.