Ana Bilim Dalı Hakkında Genel Bilgiler
İş Sağlığı ve Güvenliği (İSG), hem kamu çalışanları hem de bütün özel sektör çalışanları için daha sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamının oluşturulması amacıyla çalışmaların yapıldığı bir bilim dalıdır. Sanayi devriminden sonra hızla ilerleyen teknolojik gelişmeler, birçok tehlike ve riski de beraberinde getirmektedir. İş sağlığı ve güvenliğinin temel amacı, ortaya çıkması muhtemel olan tehlike ve riskleri, proaktif bir yaklaşım ile önceden belirleyerek, oluşabilecek tehlike ve risklerle kaynağında mücadele edip tamamen ortadan kaldırılmasını ya da bu tehlike ve riskleri kabul edilebilir seviyeye indirmesini amaçlamaktadır. İş sağlığı ve Güvenliği multidisipliner bir çalışma alanı olmakla birlikte bünyesinde, mühendislik dallarını, sağlık ve hukuk gibi temel bilim alanlarını içermektedir.
Ülkemizde meydana gelen iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenmesi amacıyla yeni kanunlar ve bu kanunları bağlayıcı yönetmelikler ve yönergeler hazırlanmıştır. Yaşanan bu gelişmeler hem kamuda hem de endüstri alanlarında İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda uzmanlığa sahip insanlara olan ihtiyacın giderek artmasına yol açmıştır. İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı, bünyesinde yer alan lisans ve lisansüstü (Tezli Yüksek Lisans ve Doktora) programları ile İş Sağlığı ve Güvenliği alanında nitelikli uzman sayısının artırılmasını hedeflemektedir. Bunun yanı sıra İş Sağlığı ve Güvenliği alanında çalışmalar yapan; Ülkenin ve toplumun gereksinimlerine duyarlı ve vizyon sahibi akademisyenleri ülkemize kazandırmayı hedeflemektedir.
İş Sağlığı ve Güvenliği tarihsel kronolojisi incelendiğinde; İnsanların çalıştıkları iş ve bu açıdan yaşadıkları sağlık problemlerine yönelik olarak karşılaştıkları sorunsalları işaret eden ilk gözlemler M.Ö. 2600’lü yıllar içerisinde yapılmıştır. Ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği; Osmanlı döneminde, Maaddin Nizamnamesi, Amele birliğinin kurulması ve Dilaver Paşa Nizamnamesi ile temelleri atılmıştır. 1920 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulması ile İş sağlığı ve Güvenliğine yönelik kanun esaslı birçok çalışma yapılmıştır. Günümüze kadar gelen süreçte birçok değişiklikler ile oluşturulan ve 2012 yılında çıkarılan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu halen yürürlüktedir.
Üniversitelerde eğitim alanın da İş Sağlığı ve Güvenliğine yönelik öğrenci alımları son 10 yılda hızla artmaktadır. Bu süreçte Üniversitemiz Hamidiye Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü kurulmuş ve 2017 yılında lisans düzeyde eğitim vermeye başlamıştır.
Sağlık Bilimleri Üniversitesi/ Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 2021 yılında kurulan İş Sağlığı ve Güvenliği Anabilim Dalı’nda yüksek lisans ve doktora programları olarak lisansüstü düzeyde eğitim vermeye başlanmıştır.