Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Ana Bilim Dalı Hakkında Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

 Klinik psikoloji bireyin zihinsel, davranışsal ve duygusal bozukluklarını inceleyen psikoloji dalıdır. Psikoterapi yöntemlerini sıklıkla kullanan klinik psikoloji; araştırma, öğretim ve program geliştirme konularıyla da uğraşmaktadır. Klinik Psikolojiyi ve klinik psikologları özel yapan “klinik tutum” dur. Bir başka deyişle, sadece davranışın doğasının ne olduğunun öğrenilmesi değil, bu bilgiler ışığında nasıl hareket edileceğinin bilinmesi ve bu konuda beceri geliştirilmesi de klinik psikologların görevleri arasında yer almaktadır. 

Ayrıca klinik psikologlar bireyin davranışlarının ve psikolojik sorunlarının anlaşılması için araştırmalar, ölçümler ve müdahaleler yapılması gibi işlevleri de üstlenmektedir. Klinik Psikologların üzerinde çalıştığı uygulama alanları duygusal, zihinsel ve davranışsal sorunlar, ergenlik problemleri, yetişkinlik ve yaşlılık dönemi problemleri, ilişkisel sorunlar veya gelişimsel krizler olabileceği gibi, kaygı bozuklukları, depresyon, obsesif kompulsif, panik, fobik bozukluklar ve kişilik bozuklukları gibi ağır psikolojik bozukluklar da olabilmektedir. 
Klinik Psikoloji Anabilim Dalı lisans üstü programına katılan klinik psikologların bilimsel bakış açısına sahip olma, bilimsel bir araştırmayı planlayıp uygulama ve yayınlama yeteneği kazanma, psikopatoloji bilgisini geliştirme ve değerlendirme yapabilme bilgi ve beceri kazanmaları hedeflenmektedir. Ayrıca temel psikoterapi kuramlarını öğrenme, nöropsikolojik değerlendirmede bulunabilme, klinik psikoloji mesleki etik ilkelerini öğrenme ve bu ilkeler çerçevesinde davranma ve psikoterapi alanında temel yaklaşımları uygulayarak süpervizyon altında psikoterapötik müdahale yapabilme kazanımları programımızın amaçları arasında yer almaktadır.


Tarihçemiz

Psikoloji’nin bağımsız bir bilim olarak kuruluş tarihi kabul edilen 1879’dan bu yana, özellikle klinik psikoloji alanının büyük bir hızla geliştiği gözlenmektedir. Klinik Psikoloji alanındaki ilk lisansüstü eğitim programları 1930’larda, Columbia ve Boston üniversitelerinde açılmıştır.1950’lerden sonra ise, psikolojik bozuklukların tedavisinde, psikoterapinin de ilaçlar kadar etkili olduğunun gösterilmesi sonucu, klinik psikologların hem akademik hem de mesleki konumları iyice güçlenmiştir. Klinik psikoloji, American Psychological Association (APA)’nın çeşitli uzmanlık alanlarına göre örgütlenmesi sonucunda 1966’dan itibaren “Klinik Psikoloji Birimi” olarak anılmaya başlanmıştır. Türkiye'de 2014 yılında çıkan 1219 sayılı Kanun ve 29007 sayılı Yönetmelik çerçevesinde Sağlık Bakanlığına bağlı olarak klinik psikoloji alanında çalışacak meslek mensupları ve faaliyetleri tanımlanmıştır. Bu tanımlamada psikolog ve klinik psikologların görev alanları ilk defa net olarak belirlenmiştir. Resmî Gazete'de yayımlanan Yönetmelik'te, "Klinik psikolog; nesnel ve yansıtmalı ölçüm araçları, gözlem ve görüşme teknikleri kullanarak psikolojik değerlendirme ile uluslararası teşhis ve sınıflama sistemlerinde hastalık olarak tanımlanmayan ve Sağlık Bakanlığının da uygun bulduğu durumlarda psikoterapi işlemleri yapar. Hastalık durumlarında ise ilgili uzman tabibin teşhisine ve tedavi için yönlendirmesine bağlı olarak psikoterapi uygulamalarını gerçekleştirir. Psikoloji lisans eğitimi üzerine ilgili mevzuatına göre Sağlık Bakanlığınca uygun görülen psikolojinin tıbbi uygulamalarıyla ilgili sertifikalı eğitim almış ve yeterliliğini belgelemiş psikologlar sertifika alanlarındaki tıbbi uygulamalarda görev alabilirler." denilmiştir.