Biyolojinin bir dalı olan moleküler biyoloji; hücreleri oluşturan proteinler, nükleik asitler vb. gibi moleküler düzeydeki bileşenleri ve bunların arasındaki etkileşimleri inceleyerek canlılarıanlamaya çalışır. Biyolojinin diğer bir dalı olan genetik ise canlıların özelliklerini bir sonraki nesle aktarmak için kullandığı genetik materyali olan genleri, özelliklerin nesilden nesile aktarımı olan kalıtımı ve canlılardaki varyasyonları inceler. Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde 2017 yılında kurulan Moleküler Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalımızda Yüksek Lisansve Doktora programları yürütülmektedir. Bu programlar kapsamında genom, kanserin moleküler biyolojisi, epigenetik faktörler, sinyal yolakları, eksozomlar, hücre kültürü, biyosensör geliştirilmesi, toksisite ve ilgili alanlarda çalışmalaryapılmaktadır. Ayrıca multidisipliner projelerde farklı ekiplerle ortak çalışmalar yürütülmekte, böylece bilimsel etki değeri yüksek çıktıların alınması hedeflenmektedir. Anabilim Dalımız bu araştırma faaliyetlerini Validebağ Korusu içinde büyük ölçekli yatırımlarla kurulan ve ülkemizin önde gelen Ar-Ge merkezlerinden biri olan Deneysel Tıp Araştırma ve Uygulama Merkezinde (DETAUM) yürütmektedir. Programımızda moleküler biyoloji ve genetik alanındaki güncel bilgilere ek olarak yaygın bir şekilde kullanılan laboratuvar tekniklerinin öğretimi sağlanmaktadır. Bu sayede, moleküler biyoloji ve genetik alanında bilgiye kendi kendine ulaşabilme ve bilgi üretme, alanındaki bilgiyi tıbbî sahada kullanıma sunma, bilimsel çalışmaları planlama, yürütme ve yorumlama yeteneğine sahip bireylerin topluma ve dünyayakazandırılması amaçlanmaktadır. Yüksek lisans ve doktora programlarındanmezun olanlar, genetik tanı merkezleri, tüp bebek merkezleri, adli tıp, ilaç vegıda sanayisi gibi sektörlerde faaliyet gösteren kurumlarda, moleküler genetik ve AR-GE laboratuvarlarında veya akademik alanlarda uygun pozisyonlarda çalışmaimkânı bulabilirler.

SBÜ Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı, 2020-2021 Bahar dönemi itibariyle Yüksek Lisans programına öğrenci kabulüne başlayacaktır.