Ana Bilim Dalı Hakkında Genel Bilgiler
Moleküler Onkoloji programının en önemli amacı; Tıp Fakültesi mezunu olup, Genel Cerrahi, Dahiliye , Kadın Hastalıkları ve Doğum, Üroloji, Radyasyon Onkolojisi, Nükleer Tıp uzmanı ya da Gastroenteroloji Cerrahisi, Gastroenteroloji, Tıbbi Onkoloji, Jinekolojik Onkoloji, Onkoloji Cerrahisi yan dal uzmanı ya da yan dal uzmanlık öğrencisi olan program öğrencilerinin Temel Tıp Bilimleri ve laboratuvar birimleri ile birlikte çalışarak, kanserin moleküler yapısını ve mekanizmasını aktif ve yenilikçi bilimsel ortamda daha ileri düzeyde öğrenerek, moleküler mekanizmalarını kullanarak, kanser ile mücadele çalışmalarını moleküler düzeyde yapabilecek bilim insanı havuzu oluşturmaktır. Klinisyenler kanser hastalarını standart tedavi modaliteleri ile tedavi etmektedirler ancak klinisyenler tarafından kanserin gelişim mekanizması, genetiği, fizyolojisi ve tedavi mekanizmaları ileri düzeyde bilinemediği için kanserin bütün olarak değerlendirilmesi ve bilimsel kanser araştırmaları amaçlanan düzeyde değildir.
Toplum sağlığı açısından hasta tedavi edilmekte ancak tedavi modalitesine bir yenilik katılamamaktadır. Bu program çerçevesinde akademik gayreti olan klinisyen uzmanlar kanserin moleküler ve genetik özelliklerine hâkim olacak, temel moleküler laboratuvar çalışmalarını öğrenecek, temel bilimler, klinik bilimler ve laboratuvar birimleri ile multidisipliner moleküler kanser çalışmalarının ve anti kanser çalışmaların önü açılacak ve daha etkin bir mücadele olacaktır.
Tıp bilimlerinde moleküler yaklaşım ve araştırmalar 21.yüzyılda ön plana geçmiştir ve 2000 yılı haziran ayında insan genom projesinin ilk basamağının tamamlanması ile daha çok ivme kazanmıştır. Tüm dünyada tıbbın tüm alanlarında moleküler teşhis ve tedavi araştırmaları hızla devam etmektedir ancak kanserde moleküler araştırmalar kanserin doğası gereği daha bir önem arz etmekte ve bu alanda moleküler yönelim daha fazla olmaktadır. Dünyadaki gelişmiş merkezlerde moleküler kanser, moleküler biyoloji doktora programları hızla sayı ve çeşitliliklerini artırmaktadır. Bu kapsamda Sağlık Bilimleri Üniversitesi translasyonel tıbbı önceleyerek 2017 yılında kanser uğraşısı olan klinisyenlerin moleküler kanser donanımlarını artırmak, ülkede moleküler kanser eğitimi almış insan kaynağı oluşturmak, kanser çalışmalarında innovasyon ve patent hedeflerine ulaşabilecek insan kaynağı oluşturmak amacı ile Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Genel Cerrahi Anabilim Dalı Moleküler Kanser Doktora programını kurarak 10 öğrenci ile 2017 yılı Güz döneminde doktora eğitimine başlamıştır. 2 Ağustos 2018 tarihli YÖK kararı ile isim değişikliği yapılarak isim Moleküler Onkoloji Anabilim Dalı Moleküler Onkoloji Doktora programı olarak tescillenmiştir ve toplam öğrenci sayımız 53'tür.