Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Ana Bilim Dalı Hakkında Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Organ Yetmezliğinin sıklığının artmaya devam etmesi, beraberinde tedavi seçeneklerinin artmasına rağmen organ nakli bekleyen hasta sayısının düzenli olarak artmaya devam etmesine neden olmaktadır. Organ nakli bekleyen hastalara uygulanan destek tedavileri, organ nakli listesinde bekleyen hastaların bekleme sürelerini uzatabilme şansı sağlamakla beraber, sonuca ulaşmak ancak organ bağışı sayısının artması, bağışlanan organların nakil yapılabilecek şekilde iyi bir bakım süreci ile takip edilmesi ve organ nakli yapılan hastaları hastane ve taburcu süreçlerinin iyi yönetilebilmesi ile mümkündür.

Kadavradan temin edilen organların bekleme listesindeki hastaların ihtiyacını karşılamaktan giderek uzaklaşması günümüz dünyasının en önemli sorunlarından biridir. Ülkeler bir yandan donör havuzlarını genişletecek yeni çözüm yolları ararken bir yandan da kadavra donör sayısını artırmaya yönelik organizasyonlar geliştirme çabası içindedir. Organ nakli koordinatörlüğü bu arayış içinde ortaya çıkmış bir kavramdır. Organ sağlamak sadece tıbbi bir süreç değil, aynı zamanda sosyal, hukuki, kültürel etik ve dini yönleri içeren bir çok karmaşık görevleri içeren bir durumdur.

Bu görevlerin kalp, akciğer, karaciğer, böbrek, pankreas ve diğer organlar için her biri ayrı ayrı birçok detay ve özellik içeren dallar arasında görev yaptığı ve bu görevler için eğitimin sadece sertifikasyonla sağlandığı tespitinden yola çıkarak, bu konuda yüksek lisans eğitiminin yararı ve hizmet kalitesini yükseltici etkisi olacağını düşünüyoruz. Yukarıda tanımlanan görevlerin her biri ile ilgili detaylı eğitimlerin verilmesi, her biri ile ilgili akademik standartların yaygınlaştırılması gerekliliği sonucunda bu ihtiyacın organ nakil koordinatörlüğü yüksek lisansı ile sağlanabileceğine inanıyoruz.

Organ nakil koordinatörlüğü yüksek lisansı eğitiminde organ bağışı, donör bakımı, sosyal destek, organ nakil süreci, takip ve bakım süreçleri ile ilgili tıbbi, etik ve hukuki bilgiler temelinde bu süreçlerin organ temelinde farklılıkları ve özellikli noktaları akademik düzeyde güncel bilgi ve tecrübelerin aktarılması üzerine konumlandırılacaktır.


Tarihçemiz

Organ nakli ile ilgili ilk girişimler 17 yüzyılda başlamış, ancak  gerçekleşmesi 20. yüzyılın sonlarını bulmuştur İnsanda ilk başarılı organ nakli , 1954 yılında Joseph Murray tarafından gerçekleştirilmiştir İmmün sistemi baskılayan ilaçların geliştirilmesi sonucunda 1960’lardan itibaren organ nakli artmaya başlamıştır. Türkiye’de ilk kez canlı vericiden böbrek nakli 1975 yılında,  ilk canlı karaciğer nakli de 1990 da Dr. Mehmet Haberal tarafından gerçekleştirilmiştir. Organ nakliyle ilgili ilk ulusal yasa 1979’da yapılmış,  bu yasa, 2000 yılında “Organ ve Doku Nakli Hizmetleri Yönetmeliği” şeklinde yenilenmiştir. Ülkemizde organ bağışı ile ilgili çalışmalar ve uygulamalar ile ilgili tüm merkez ve yapılan işlemlerin denetimi Sağlık Bakanlığına bağlı organ nakil koordinasyon merkezinin kontrolündedir. Organ Nakil Koordinatörü, organ yetmezliği çeken hastalara uygun organların bulunması, canlı ya da beyin ölümü gerçekleşen hastalardan organ nakli yapılması ile ilgili hukuki ve diğer süreçleri yöneten kişidir.  Günümüzde giderek artan hasta sayısı, gelişen teknoloji ve tedavilerin çeşitlenmesi neticesinde Organ nakli koordinatörlüğünün akademik anlamda gelişmesi, bilgi ve tecrübe konusunda standartların yükseltilmesi amaçlanmıştır. Yeni kurulmuş olan bölümümüz bu yıl ilk kez öğrenci almanın gurur ve heyecanını taşımaktadır.