Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Ana Bilim Dalı Hakkında Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Sağlık Bilişimi bilim dalı, sağlık ve tıp bilimleri alanındaki teknolojik gelişmeleri bilgisayar ve yazılım mühendisliği bilimlerini kullanarak her türlü tıbbi cihazın kontrol yazılımları, teşhis ve tedavide simülasyon yazılımları, her türlü sağlık verisinin toplanma aşamasından başlayarak, analizi, işlenmesi, depolanması ve hastaların tedavi süreçlerinde uygulamada esneklik ve hız sağlanmasını desteklemektedir. Sağlık Bilişimi bilim dalı aynı zamanda yönetim politika ve stratejilerini gerçek sağlık verileri ile karar destek süreçlerini de destekler. Böylece klinik karar destek sistemlerinin tasarlanması, yazılımsal olarak geliştirilmesi gibi bilişim teknolojileri odaklı konularda da Sağlık Bilişimi bilim dalı ön plana çıkmaktadır.
 
Bilimsel alanların tümünde üretilen bilgilerin, araştırmalarda ulaşılan sonuçların, insan sağlığı boyutuyla olduğu kadar, diğer alanlara dönük değerlendirme ve sentezi de Sağlık Bilişiminin her zaman gündeminde olmuştur. Bu gündem zenginleşerek disiplinler arası bütünleştirici yaklaşımlara daha çok gereksinim gösterecektir. Bu gereksinim göz önünde bulundurulduğunda, Sağlık Bilişimi alanında Türkiye'nin aşması gereken en önemli adımlardan biri bu alanda insan gücü yetiştirmektir. Sağlık hizmetleri konusunda, bilişim teknolojilerinin sunduğu olanakların en yüksek düzeyde kullanıldığı, paylaşılabilir ve sonuçlarından yararlanılabilir süreçler ortaya konması ve bu süreçlerin kurumlar arası paylaşma ve geliştirme boyutuna taşınması gereklidir. Kısaca, Sağlık Bilişimine ilişkin konularda ülke önceliklerine yönelik olarak eğitim ve araştırmanın kurumlaştığı bir yapı ortaya çıkarmak çok önemlidir.
 
Sağlık Bilişimi Yüksek Lisans ve Doktora Programları ile ülkemizin ihtiyacı olan tıbbi cihazlar, tıbbi görüntüleme teknolojileri, yapay zeka sistemleri, mobil uygulamalar ve ilgili diğer alanlara ilişkin gelişme ve yöntemler öğrencilere verilecektir. Uygulamaya yönelik uzmanlık kazandıran bilimsel ve mesleki açıdan güçlü bir eğitim verilmesi amaçlanmıştır. Eğitim programları tanımlanırken disiplinler arası işbirliğini ve etkileşimi geliştirecek, uygulama ortamının gereksinimlerine çözüm bulacak bir yaklaşım benimsenmiştir. Bu programların mezunları geniş bir spektrumda bilgi ve gerekli becerilere sahip olup bu alanda sektörün ve akademinin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan özelliklerine sahip olacaklardır.


Tarihçemiz

Günümüzde teknolojinin ve bilginin en yoğun kullanıldığı alanların başında Sağlık Bilimleri ve Tıp Bilimleri gelmektedir. Kullanılan ölçüm ve görüntüleme yöntemleri, test ve analiz cihazları, büyük bir hız ile gelişmekte ve sağlık kuruluşlarında kullanımı yaygınlaşmaktadır. Buna bağlı olarak da hastalardan toplanan tıbbi veri miktarı zamanla artmaktadır. Kişisel tıbbi verilerin güvenliği de artan veri miktarına bağlı olarak daha büyük riskler taşımaktadır. Bu bağlamda sağlık bilişimi alanında yetişecek insan gücü ile gerek tanı gerek tedavi sonucu tahmini uygulamaları ile ileriye dönük veya mevcut durumun gelişmesine katkıda bulunacak uygulamalar geliştirilmesi sağlanacaktır.

 

Sağlık Bilişim Sistemleri Anabilim Dalı 2019 yılından itibaren tezli yüksek lisans ve doktora programlarında öğrenci kabulüne başlamıştır.