Lütfen telefonunuzu dik konuma getiriniz.

Ana Bilim Dalı Hakkında Genel Bilgiler

Genel Bilgiler

Sosyal Hizmet Anabilim Dalı bünyesinde yer alan lisans üstü programlarımız ile Sosyal Hizmet alanındaki nitelikli uzman sayısının arttırılması hedeflenmektedir. Bunun yanı sıra Sosyal Hizmet alanında çalışan; ülkenin ve toplumun ihtiyaçlarına duyarlı ve vizyon sahibi akademisyenleri ülkemize kazandırmak amaçlanmaktadır. Değişen bireysel ve toplumsal gereksinimlere uygun sosyal hizmet  veren, bunun için gerekli bilgiye, beceriye, görüşe ve anlayışa sahip olan; mesleğin etik kurallarına bağlı, sosyal politikaların gelişmesine katkı sağlayan; Sosyal Hizmet alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip ederek mesleki bilgisini yenileyip, geliştirebilen; disiplinler arası çalışma yapabilen, kendisiyle, milletiyle, ülkesiyle barışık, vatan sevgisine sahip; birey, aile, grup ve toplulukların problemlerini çözmelerinde, birey-toplum etkileşiminin güçlendirilmesinde bilimsel yaklaşım, yöntem ve tekniklerle yardımcı olan, etkili ve insancıl çalışmalar yapan sosyal hizmet uzmanları yetiştirmek misyonlarımız arasında yer almaktadır. Ayrıca vizyonumuz; Türkiye ve dünya standartlarında örnek alınacak bir eğitim kalite ve düzeyini yakalayarak meslek alanımızda öncü bir rol üstlenmektir. Sosyal hizmetin kuramsal yönüne hâkim, kavramsal becerilerini uygulama sürecinde etkin kullanabilecek düzeyde mesleki yetkinliğe sahip, ulusal ve uluslararası düzeyde akademik üretim için yeterli donanıma sahip uzman ve akademisyenler yetiştiren bir kurum olmaktır.


Tarihçemiz

Sosyal Hizmet ile ilgili 1800’lü yılların sonuna kadar hayırseverlik ve gönüllülük esaslı bir anlayış hakimdi. 19. yüzyılın sonlarında, bu sosyal hizmet faaliyetlerini sunan kişilerce sosyal hizmet eğitiminin temelleri atılmıştır. Profesyonel sosyal hizmet eğitiminin ilk örnekleri, İngiltere’de 1890’larda, gönüllüler için teorik ve uygulamalı dersler sunan kurslarla; Kıta Avrupası’na bakıldığında ise Almanya’da aynı yıllarda Alice Salomon öncülüğünde temelleri atılmıştır. 1898’de New York’ta yaz okulunun açılması ve Şikago’da Jane Addams’ın başını çektiği Hull House’un kurulması ile eğitim bu doğrultuda başlamıştır.

Modern düşünceye göre insana yaklaşım, İnsan ihtiyaçlarının belirlenmesi, sorunlarının anlaşılması ve çözüm üretilmesi belirli bir disiplin ve bilimsel bir temele dayalı olarak yürütülmelidir. 1957 yılında Birleşmiş Milletler Sosyal Refah Müşaviri Miss Hersey’in Türkiye’ye gelmesi ve yürüttüğü çalışmalar sonucu Türkiye’de sosyal hizmetlerin profesyonel bir şekilde yeniden örgütlenmesi kararı alınmıştır. Bu karara binaen “Sosyal Hizmetler Enstitüsünün Kurulmasına Dair Kanun” çıkarılmıştır. 1961 yılında, 7355 sayılı Sosyal Hizmetler Enstitüsü Kuruluşuna Dair Kanun'un 1. maddesinin gereği olarak Sosyal Hizmetler Akademisi kurulmuştur. Böylece ülkemizde ilk kez sosyal hizmet eğitimi başlamıştır. Başlangıçta, eğitimin uluslararası standartta olabilmesi için ders programının hazırlanmasında sosyal hizmet eğitiminde dünyaca tanınmış uzmanlardan yararlanılmıştır. Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü, kanunda belirtildiği üzere sosyal hizmet uzmanları okuldan mezun olana kadar, mevcut personellerini hizmet içi eğitimlerle bu alana yönlendirmiştir.

Sosyal Hizmetler Akademisi, 1982 yılında Yükseköğretim Kurumu Kanunu ile, 1967'de Hacettepe Üniversitesi İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi bünyesinde kurulmuş olan Sosyal Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bölümü'nün kendisine katılmasıyla Sosyal Hizmetler Yüksekokulu adıyla Hacettepe Üniversitesi'ne bağlanmıştır. 2006 Yılı Nisan ayı itibariyle de aynı üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesine "Sosyal Hizmet Bölümü" olarak dahil olmuştur. Bu tarihten sonra çok sayıda üniversite bünyesinde yeni bölümler açılmıştır.

Enstitümüz bünyesinde 2018 yılında kurulan Sosyal Hizmet Anabilim Dalı’nda yüksek lisans programı olarak lisansüstü eğitim vermeye başlanmıştır