Ana Bilim Dalı Hakkında Genel Bilgiler
Tıbbi Biyokimya, yaşayan sistemlerin kimyasal reaksiyonlarını, yapılarını, bileşimlerini inceleyen bilim dalıdır. Dolayısıyla proteinlerin, lipitlerin, karbonhidratların, nükleik asitlerin ve diğer tüm biyomoleküllerin yapılarıyla, işlevleriyle ve birbirleriyle olan etkileşimleriyle de ilgilenir. Bu nedenle biyokimya ‘yaşamın kimyası’ olarak da değerlendirilebilir.
Ayrıca biyokimya bilimi, geleneksel disiplinlerin yanı sıra genomik, proteomik, metobolomik ve biyoinformatik gibi yeni bilimsel alanlarla da iç içedir.
Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı öğretim üyeleri, Tıp Fakültesi bünyesinde verilen biyokimya derslerinin yanında Sağlık Bilimleri Fakültesi (Hemşirelik, Fizyoterapi ve Rehabilitasyon), Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Diyaliz Programı gibi bölümlerde de çeşitli lisans ve ön lisans dersleri vermektedir.
Enstitümüz bünyesinde yürütülen yüksek lisans ve doktora programları ile ileri düzeyde verilen teorik ve pratik derslerin yanı sıra seminer programları ile bilimsel olarak donanımlı, araştırmacı, yetkin, eğitim ve öğretime katkı sağlayabilen bilim insanları yetiştirmeyi amaçlıyoruz.
Tarihçemiz
"Canlı Kimyası" anlamına gelen Biyokimya terimi, daha önceleri Fizyolojik Kimya olarak adlandırılan ve biyoloji, fizyoloji gibi temel bilimlerle ilişkili olarak gelişimini sürdüren bilim alanını ifade etmek üzere ilk defa 1903 yılında bilimsel literatürde yerini almış ve Hayati Kimya olarak isimlendirilmiştir. Biyokimya oldukça genç bir bilim dalı olup başlangıcından bugüne kadar yaklaşık 150 yıl gibi kısa bir zaman geçmiştir. 1903 yılına kadar hiç kullanılmamış olan biyokimya deyimi, ilk defa bu yıllarda Alman kimyageri Carl NEUBERG tarafından kullanılmıştır. Bununla beraber biyokimya alanında yapılan çalışmaların başlangıcı bu tarihten önceki yıllara rastlamaktadır.
Tıbbi Biyokimya Anabilim Dalı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Enstitüsü bünyesinde 2016 yılından itibaren tezli yüksek lisans ve doktora programlarını yürütmektedir.