Tıbbi Biyoloji, canlının en küçük birimi olan hücrenin moleküler genetik ve biyolojik düzeyde incelenmesi ve hastalıklardaki temel moleküler mekanizmaların ortaya çıkarılarak, tanı ve tedaviye yönelik ilerleme ve uygulamalara katkı yapılmasını ve yeni teknolojiler geliştirmesini amaçlayan bir bilim dalıdır.

Anabilimdaımızda öğretim üyelerimiz tarafından Tıbbi Biyoloji, Moleküler Genetik, Moleküler Hücre Biyolojisi, Sinirbilim, Translasyonel Tıp, İmmunoloji ve Biyoinformatik alanlarında araştırma geliştirme (AR-GE) faaliyetleri yürütülmektedir.

Bu eğitim ve AR-GE faaliyetleri ile gen ve hücre düzeyinde biyolojik olaylar ile hastalıkların moleküler temelleri arasındaki ilişkiyi kurabilen eğitim ve öğretimde araştırıcı, sorgulayıcı, analitik ve eleştirel düşünceye sahip, alanındaki yeniliklere açık etik kurallara bağlı bilim insanları yetiştirilmesi hedeflenmiştir.

Anabilim Dalımız gerek laboratuvar altyapısı ve gerek çeşitli deney modelleri ve uygulamalarına bağlı olarak insan sağlığı alanında Tıp Fakültesinin tüm klinikleri ile işbirliği içerisinde, moleküler biyoloji, hücre biyolojisi, moleküler genetik ve sitogenetik perspektifi ile eğitim-öğretim ve araştırmalar sürdürmektedir.

1981 yılında yürürlüğe giren 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile yapılan değişiklikler sonucunda Tıp Fakültelerinde Temel Tıp Bilimleri, Dahili Tıp Bilimleri ve Cerrahi Tıp Bilimleri olmak üzere 3 bölümün ve bu bölümlere bağlı Anabilim Dallarının oluşturulmasına karar verilmiştir. 20. yüzyılın sonlarında özellikle İnsan Genom Projesinin tamamlanması ile birlikte insanda moleküler yapı ve fonksiyonların ortaya konması ve DNA temelli bu bilgilerin hastalıkların tanı ve tedavisi amacıyla kullanımı mümkün hale gelmiştir. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi içerisinde 2016 yılında kurulmuş olan Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı kurulmuştur.  Sağlık Bilimleri Enstitümüz bünyesinde Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalımız 2017 yılından itibaren tezli yüksek lisans ve doktora programlarını yürütmeye devam etmektedir.