Ana Bilim Dalı Hakkında Genel Bilgiler
Torasik kanserler tüm dünyada kansere bağlı ölümlerin en önemli nedenlerinden olup, sıklığı artmaya devam eden en önemli sağlık sorunlarından birisidir. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bu kanserler artış göstermektedir. Bu hastalıkların tanı ve tedavisindeki güçlükler nedeni ile Devletler önemli bir bütçeyi bu alandaki sorunları çözümlemek üzere ayırmak zorunda kalırlar. Torasik kanserlerde multidisipliner yaklaşımlar yeni tanı ve tedavilerin hızlıca klinik pratiğe yansımasında yetersiz görülmektedir ve bu alanda yeni bir tıp yaklaşımı olarak torasik onkoloji ön plana çıkmaktadır. Bu yüzdende Üniversiteler de bu konuda hem eğitim programları hem araştırma grupları hem de klinik pratiklerinde torasik onkoloji yaklaşımına önemli yer vermektedirler.
Torasik kanserlerin en önemli ayağı olan Akciğer kanseri, eşlik eden hastalıkların çokluğu ve ciddiyeti, yeni ilaçların ve diğer tedavi uygulamalarının potansiyel yan etkileri ve tedavi takibinin güçlüğü nedeniyle komplike bir hastalıktır. Ayrıca tanının konması, eşlik eden hastalıkları doğrultusunda doğru tedavi seçeneklerinin planlanması, hastaların rehabilitasyonu, gerektiğinde endobronşiyal ve diğer girişimsel tedavi seçeneklerinin uygulanması, palyatif tedavinin uygulanması, oldukça özgün bir yaklaşımı gerektirmektedir. Bu yüzden, tüm bu yaklaşımların özelleşmiş merkezlerde ve ünitelerde, konuya özel eğilim ve bilgi birikimi olan uzmanlarca yapılması gereklidir.
Torasik Onkoloji programı, Göğüs Hastalıkları, Göğüs Cerrahisi, Radyasyon Onkolojisi ve Tıbbi Onkoloji uzmanı olan program öğrencilerinin, Torasik kanser biyolojisi, epidemiyolojisi, risk faktörleri, klinik özellikleri ve tedavi yöntemlerini öğrenmesi, hastaların tanısından tedavisine kadar yönetebilmesi, tedavisini üstlenebilmesi, bu alanda yapılan çalışmaları eleştirebilmesi ve bu alanda çalışma planlayabilmesi ve konuyla ilgili uluslararası bilgi birikimine yönlendirici katkılar yapabilecek araştırmaları planlayıp, sürdürebilir hale getirilebilmesini amaçlamaktadır.
Torasik Onkoljide yaklaşım ve araştırmalar 21.yüzyılda ön plana geçmiştir. Tüm dünyada bu alanlarında moleküler teşhis ve tedavi araştırmaları hızla devam etmektedir. Dünyadaki gelişmiş merkezlerde Torasik Onkolji doktora programları hızla sayı ve çeşitliliklerini artırmaktadır. (Yale Cancer Center, Thoracic Oncology Program/ George Washington University Cancer Center, Thoracic Oncology Program/ UCSF Medical Center, Thoracic Oncology Program/ UNC Lineberger Comprehensive Cancer Center, Thoracic Oncology Program/ Moffitt Cancer Center’s Thoracic Oncology Program) . Bu kapsamda Sağlık Bilimleri Üniversitesi translasyonel tıbbı önceleyerek 2022 yılında Torasik kanser uğraşısı olan klinisyenlerin Torasik kanser donanımlarını artırmak, ülkede Torasik kanser eğitimi almış insan kaynağı oluşturmak, kanser çalışmalarında innovasyon ve patent hedeflerine ulaşabilecek insan kaynağı oluşturmak amacı ile Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Torasik Okoloji Doktora programını kurulmuştur. Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü bünyesinde yer alan Torasik Onkoloji Anabilim Dalımız, 2022 güz döneminde 5 öğrenci alarak doktora programında eğitim vermeye başlamıştır.